woensdag 3 februari 2016

Voorbehoedsmiddelen moeten wereldwijd gratis verkrijgbaar zijn



Er leven maar liefst 36,9 miljoen mensen die besmet zijn met hiv op onze wereld. Per dag zijn er meer dan 5000 nieuwe hiv-infecties, dat houdt in dat er elke 16 seconden iemand geïnfecteerd raakt. Onveilig vrijen is de oorzaak van de meeste infecties. Sinds het jaar 2000 zijn er ruim 25 miljoen mensen gestorven aan aids. Aids is niet alleen een ziekte, maar ook een economische ramp omdat grotendeels jonge mensen, in de bloei van hun leven, getroffen worden. Daarom is het van wezenlijk belang dat we onze westerse kennis op grote schaal overbrengen om in andere delen van de wereld (voornamelijk ontwikkelingslanden) erger te voorkomen en het aantal besmettingen terug te dringen. Zo is het aantal mensen dat is overleden aan de gevolgen van aids met 40% gedaald sinds 2005, waaruit dus duidelijk blijkt dat aidsbestrijding werkt. Daarom is het belangrijk dat het bestrijden van aids en hiv blijft voortgaan. Onder andere het wereldwijd gratis verkrijgbaar zijn van condooms (en eventueel andere anti-conceptiemiddelen) kan hierin hard helpen.

Ten eerste zou de invoer van gratis condooms dus minder soa's veroorzaken. Vooral in Afrika is de hiv-epidemie het grootst. Door alternatieve geloven in volksstammen en armoede in de kleine dorpjes zijn anti-conceptiemiddelen hier vaak nog onbekend. 70% van alle besmetten leeft dan ook in Sub-Sahara Afrika.

Verder zouden er ook minder (al dan niet ongewenste) zwangerschappen zijn. Ook weer vooral in Sub-Sahara Afrika is dit een groot probleem. Omdat er in verschillende regio's nog geen sprake is van anti-conceptiemiddelen verwekken mannen vaak grote aantallen kinderen, soms zelfs bij verschillende vrouwen. Verder leeft een groot aantal gezinnen in armoede, en kunnen ze hun grote gezinnen moeilijk onderhouden. Dit zorgt voor ziektes, ondervoeding en hoge kindersterfte.

Als laatste zou dus ook het aantal abortussen fel verminderen. Veel jonge vrouwen plegen illegaal abortus bij ongewenste zwangerschap. Bij invoer van gratis conceptiemiddelen zullen er minder ongewenste zwangerschappen zijn zoals besproken in de vorige alinea. Hierdoor zullen er minder illegale, maar natuurlijk ook legale abortussen nodig zijn.

We kunnen dus besluiten dat er ook in 2016 nog steeds actie moet gevoerd worden om anti-conceptiemiddelen in verschillende landen meer bespreekbaar te maken. Ookal lijkt het hier in onze westerse wereld helemaal geen probleem, in grote delen van Sub-Sahara-Afrika is wel degelijk onze kennis en hulp nodig om vooral het grote aantal hiv-besmettingen te bestrijden.