woensdag 1 juni 2016

Maud

Aangezien velen voor hun blog van Nederlands op zoek gingen naar de betekenis van hun voornaam, kon ook ik het niet laten om uit te zoeken wat mijn naam nu precies inhoudt.

Ten eerste vroeg ik me af vanwaar mijn naam komt. De naam Maud is een Engelse verkorte vorm van Mathilde. Maud is oorspronkelijk een Germaanse, meer bepaald Ierse meisjesnaam maar soms wordt de naam ook aan een jongen gegeven. De naamdag valt op 14 maart.

Uiteindelijk wou ik natuurlijk ook weten wat Maud zoal betekent. Hiervoor vond ik verschillende betekenissen. Aangezien Maud een naam is die vooral in de middeleeuwen frequent voorkwam is het een verkorte vorm van een aantal middeleeuwse namen.

Ten eerste is Maud afkomstig van de Hebreeuwse naam Magdalena, wat 'vrouw uit Magdala' betekent.

Ten tweede van de Griekse naam Margareta, wat 'parel' betekent. Volgens sommige bronnen komt de oorspronkelijke betekenis van het Babylonische 'mâr galliti'. Dit betekent 'dochter van de zee' of ook 'kind van het licht'.

Als derde is Maud zoals eerder gezegd ook een verkorte vorm van de samengestelde Germaanse naam Mathildis. In deze naam komt 'mat' van het Germaanse woord 'maht' wat 'macht' betekent en betekent 'hild' strijd. Zo is de derde betekenis van Maud dus 'machtig strijdster' of 'machtig in de strijd'.

Ten slotte komt mijn naam ook nog van de Hebreeuwse naam Martha. Dit betekent 'heerseres'.


(Edward Gorey). (1963). The Gashlycrum Tinies. (01/06/2016, Brainpickings: https://www.brainpickings.org/2011/01/19/edward-gorey-the-gashlycrumb-tinies/).

woensdag 18 mei 2016

Het Afrikaans, de dochtertaal van het Nederlands

Het Afrikaans is een dochtertaal van het Nederlands die voornamelijk in Zuid-Afrika en Namibië wordt gesproken. In Zuid-Afrika is het de op twee na grootste taal met 13,5% inwoners die de Afrikaanse taal beheersen. Ook in buurland Namibië is het Afrikaans de moedertaal van 11% van het totale aantal inwoners. Verder wordt de taal nog door 600 000 Afrikanen en 59 000 Indiërs als huistaal gebruikt.

90 tot 95 procent van de Afrikaanse woordenschat is waarschijnlijk van Nederlandse origine. Tussen Nederlands en Afrikaans zijn er vooral verschillen in verband met spelling, de morfologie of woordstructuur en grammatica.


Hieronder leer je enkele leuke Afrikaanse woorden.
  • amperbroekkie: een string
  • skootrekenaar: een laptop
  • bromponie: een scooter
  • verkleurmannetje: een kameleon
  • hysbak: een lift
  • muurprop: een stopcontact
  • mengeldrankie: een cocktail
  • vuurhoutjie: een lucifer
  • holrol: een rol wc-papier
  • naweek: het weekend
  • aartappelskyfies: chips
Foto's:
http://plzcdn.com/ZillaIMG/71c808fc5f9cdd14506c9eb6330ce6b5_1348389203.jpg
http://plzcdn.com/ZillaIMG/f6df5f05ed1c545e14cf6165c8186374_1348389097.jpg

vrijdag 6 mei 2016

Bloggen

In ons dagdagelijkse leven maken we zo goed als allemaal wel eens gebruik van het internet en sociale media. Anno 2016 zijn websites als Facebook en Twitter, na de gsm, één van de meeste gebruikte communicatiemiddelen ter wereld. Zo zijn er naar schatting wereldwijd ruim 2 miljard social media-accounts.

Ondanks de grote groei van het aantal social media-gebruikers in de afgelopen jaren zijn er ook andere kleine trends op het internet te vinden. Eentje hiervan is bloggen. Ook wij mochten ons dit schooljaar tijdens de lessen Nederlands wagen aan deze leuke manier van online communiceren. Zo kregen we de opdracht om ieder voor zich een blog op te starten. Dit houdt in dat we om de zoveel tijd een berichtje posten over dingen die ons interesseren in verband met taal. Graag wil ik deze blogpost dus wijden aan enkele blogs die ik graag volg.

Zo volg ik sinds enkele maanden een blog die ik tegenkwam op Facebook. Deze, met de naam 'Lucas for Life', werd opgestart door een ouderpaar. Op deze blog schrijven ze over de strijd tegen kanker van hun achtjarig zoontje Lucas. Vandaag, ongeveer 3 jaar later, is de blog nog steeds actief, ondanks dat Lucas op 6 januari 2016 zijn strijd verloor. Je kan er de hele lijdensweg van Lucas volgen, maar ook nu, na zijn dood, worden er nog regelmatig berichtjes op gepost met mooie herinneringen aan Lucas' leven. Sinds ik de blog tegenkwam, ga ik er regelmatig op lezen. Wie geïnteresseerd is raad ik zeker aan om eens een kijkje te nemen.

Ten slotte wil ik eindigen met de blog 'Voor mijn liefste Lukas' die ik tegenkwam via Het Laatste Nieuws. Deze blog werd geschreven door Elisabeth Van den Abeele (18), ongeveer een jaar nadat haar tweelingbroer Lukas zelfmoord pleegde, en raakte mij enorm. De tweeling werd enkele weken voor Lukas' dood bekend omwille van een oude jeugdfoto die rondging op het internet. Vooral het blogbericht 'Hoe gaat het nu met haar?' is zeker de moeite om eens te lezen.


woensdag 4 mei 2016

Poëzieweek

Op 28 januari 2016 was het weer Gedichtendag. Deze dag leidt de jaarlijkse Poëzieweek in. Gedurende deze week, die tot en met 3 februari liep, werd er in heel Vlaanderen en Nederland wat extra aandacht besteed aan poëzie door verschillende activiteiten te organiseren zoals lezingen en gedichtenwedstrijden.

Ook ik wou dit jaar eens stilstaan bij deze speciale week en ging een tijdje geleden op zoek naar poëzie. In mijn dagelijkse leven ben ik hier zelden tot nooit mee bezig. Het was dan ook een hele uitdaging om gedichten of teksten te vinden die mij inspireren.

Zo kwam ik de blog van een zekere Erin Hanson tegen. Zij is een beloftevolle 20-jarige Australische schrijfster. Ik was direct fan van haar werk(en). Mijn favoriet kan je hier alvast lezen.

Veel poëzieplezier!






woensdag 3 februari 2016

Voorbehoedsmiddelen moeten wereldwijd gratis verkrijgbaar zijn



Er leven maar liefst 36,9 miljoen mensen die besmet zijn met hiv op onze wereld. Per dag zijn er meer dan 5000 nieuwe hiv-infecties, dat houdt in dat er elke 16 seconden iemand geïnfecteerd raakt. Onveilig vrijen is de oorzaak van de meeste infecties. Sinds het jaar 2000 zijn er ruim 25 miljoen mensen gestorven aan aids. Aids is niet alleen een ziekte, maar ook een economische ramp omdat grotendeels jonge mensen, in de bloei van hun leven, getroffen worden. Daarom is het van wezenlijk belang dat we onze westerse kennis op grote schaal overbrengen om in andere delen van de wereld (voornamelijk ontwikkelingslanden) erger te voorkomen en het aantal besmettingen terug te dringen. Zo is het aantal mensen dat is overleden aan de gevolgen van aids met 40% gedaald sinds 2005, waaruit dus duidelijk blijkt dat aidsbestrijding werkt. Daarom is het belangrijk dat het bestrijden van aids en hiv blijft voortgaan. Onder andere het wereldwijd gratis verkrijgbaar zijn van condooms (en eventueel andere anti-conceptiemiddelen) kan hierin hard helpen.

Ten eerste zou de invoer van gratis condooms dus minder soa's veroorzaken. Vooral in Afrika is de hiv-epidemie het grootst. Door alternatieve geloven in volksstammen en armoede in de kleine dorpjes zijn anti-conceptiemiddelen hier vaak nog onbekend. 70% van alle besmetten leeft dan ook in Sub-Sahara Afrika.

Verder zouden er ook minder (al dan niet ongewenste) zwangerschappen zijn. Ook weer vooral in Sub-Sahara Afrika is dit een groot probleem. Omdat er in verschillende regio's nog geen sprake is van anti-conceptiemiddelen verwekken mannen vaak grote aantallen kinderen, soms zelfs bij verschillende vrouwen. Verder leeft een groot aantal gezinnen in armoede, en kunnen ze hun grote gezinnen moeilijk onderhouden. Dit zorgt voor ziektes, ondervoeding en hoge kindersterfte.

Als laatste zou dus ook het aantal abortussen fel verminderen. Veel jonge vrouwen plegen illegaal abortus bij ongewenste zwangerschap. Bij invoer van gratis conceptiemiddelen zullen er minder ongewenste zwangerschappen zijn zoals besproken in de vorige alinea. Hierdoor zullen er minder illegale, maar natuurlijk ook legale abortussen nodig zijn.

We kunnen dus besluiten dat er ook in 2016 nog steeds actie moet gevoerd worden om anti-conceptiemiddelen in verschillende landen meer bespreekbaar te maken. Ookal lijkt het hier in onze westerse wereld helemaal geen probleem, in grote delen van Sub-Sahara-Afrika is wel degelijk onze kennis en hulp nodig om vooral het grote aantal hiv-besmettingen te bestrijden.